Lengyelországi konyha specialitásai, amiket haza lehet vinni

Ha visszagondolok Magyarországon töltött egyéves ösztöndíjamra, azonnal fel tudom sorolni, hogy a magyar konyhából mi hiányzik nekem a legjobban… Ezek kis ennivalók, de nem bármik: tarhonya, gesztenyemassza és túrórudi 😊
Ebben a cikkben viszont szeretném bemutatni Nektek, mi különlegeset vihetek haza Ti a lengyelországi utatokról, és ami nem nagyon kapható Magyarországon. Gasztronómiára összpontosítok.

Kisiel


Az első lengyel specialitás – sűrű zselé formájában készült desszert, aminek rengeteg gyömölcsös íze lehet, pl. málnás, citromos, epres, almás… Pudinghoz hasonlít, de még mindig más. Nem mondanám, hogy egészéges, mert instant termék ez, de időnként meg lehet kóstolni. Elég ha forró vizzel öntöd és egy ideig hevesen megkevered. Tökéletes hideg téli estékre, ha nagyon megfáztál, de nyáron is finom, különösen ha friss gyömölcsöket teszel rá a tetejére. 😊 Minden élelmiszerboltban találjátok, a por pici, színes zacskóba van csomagolva.

Krówki karamellcukorkák

Egész Lengyelországban nagyon kedvelt cukorkák, amiket tejből, cukorból és vajból gyártanak már évtizedek óta, lengyel nemzeti édességnek nevezhetők. Krówka (többes számban krówki – magy. szó szerint tehénkék) nagyon édes, a belsejében a karamellkrém nyúlós, kívülről pedig kicsit keményebb és szárazabb. Pár éve különféle változatban kapható, vegán verziójával is találkoztam már. Általában sok darabos táskában lehet vásárolni. Mindegy, hogy házilag vagy géppel készült, úgyis mindig istenien ízlik!

Aszalt szilva csokiba mártva

Egyre népszerűbb Magyarországon is: nálunk már jól ismert aszalt szilva étcsokoládéba mártva a következő tipp minden édesszájúnak! Tök finom desszert, ami a gyümölcs és csoki ideális összevonása, puha és zamatos belsejével. A legnépszerűbb gyártója Solidarność nevű vállalat, amely gyártmányának  pontos neve Śliwka nałęczowska. Más híres gyártók: Mieszko, Wawel. Régen nem voltam oda az aszalt szilváért, most pedig egyre jobban ízlik.

Madártej

Nos, tartsunk itt egy pillanatig, szerintem itt a legérkedesebb tétel a mai listámon. Ez olyan lengyel madártej, ami egyáltalan nem hagyományos magyar madártej! A miénk (ptasie mleczko-nak nevezzük) puha vaniliás krémmel töltött csoki kocka (vagy fordítva: puha vaniliás krém étcsokiban kis kocka formájában), mostanában több ízben is, nagy csomagban kapható. Nem a kedvenc lengyel édességem, de ha belegondolok abba, hogy évente hányszor hallok erről a madártejről, vagy hányszor látom ezt élelmszerboltban, hányszor kapom ajándékba… Akkor arra jutok, hogy igen, madártej a második lengyel nemzeti édesség! Minden lengyel ismeri, ezért Ti is kóstoljátok meg. Meglátjátok: egy kocka ebből a gyengéd madártejből nem lesz elég. 😊

A magyarországi madártejjel kapcsolatban a zupa nic (le. szó szerint semmi leves) ételt kell említenem, ami pontos megfelelője. Persze mind a két madártejnek hasonló az alapja (és az íze gondolom is, mert tök édesek:), de vigyázzatok, ha Lengyelországon át utaztok, nehogy lepjen meg ez az apró különbség a két nemzeti konyhánk között. 😊

Serek wiejski

Mondanám: nem csak édességeken él az ember… Ha oda vagytok a túróért, nézzetek utána a lengyel serek wiejski-nek! Ez egy túróféle termék híg, pasztőrözött tejföllel. Remek megoldás azoknak, akik megunták a szokásos túrót, vagy akik abbahagyták a színes gyümölcsös joghurtokat, mert fogyókúráznak 😊 Szerintem serek wiejski tökéletes reggelire, tízóráira vagy vacsorára, pl. friss retkével, metélőhagymával és egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Minden kisebb-nagyobb élelmiszerboltban találjátok a tejtermékeknél.

Jó étvágyat, élvezzétek a lengyel konyhát!
Karolina

Hasonló Bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük